När en produkt innehåller ekologiska fibrer (till exempel ekologisk bomull) innebär det att själva fibrerna är ekologiskt odlade. Då har det inte använts några kemiska bekämpningsmedel i odlingen. Det har inte heller tillförts konstgödsel och det har inte använts några genetiskt modifierade grödor. Allt detta är viktigt och bra för miljön! Men det garanterar enbart att fibrerna är odlade på ett hållbart sätt och säger inte någonting om de övriga stegen i tillverkningen.

En miljömärkt vara omfattar fler steg än vad en ekologisk gör. Miljömärkt textil är schysst producerad hela vägen från fiber till det färdiga plagget. Fibrerna är hållbart producerade och detsamma gäller för övriga delar av tillverkningen som färgning, vävning och tvätt. Kemikalier, färger och processer är hållbara både för miljön och för de personer som arbetar i produktionen, samt för dig som slutligen använder plagget.

Certifieringen GOTS – Global Organic Textile Standard är en internationell miljömärkning för textilier av naturmaterial. Även GOTS har ett livscykelperspektiv, dvs. som omfattar hela kedjan från råvara till slutprodukt. Läs mer om GOTS-certifieringen här >>
juni 18, 2022 — Susann Ottesen